В Україні навчилися пересаджувати шкіру від посмертного донора. Це потрібно пораненим

Але першим пацієнтом став не військовий, який отримав опіки на полі боя, а однорічний хлопчик. Андрійко дістав опіки 25% шкіри — підборіддя, шиї та грудної клітки. Це сталося, коли він потягнув чайник за дріт і перелив на себе кип’яток. Медики стабілізували дитину, однак шкіра хлопчика була настільки уражена опіками, що вже не могла відновитися самостійно, повідомляє перше медичне об’єднання Львова та МОЗ. 

Операцію провели в дитячій лікарні святого Миколая.  Таку успішну операцію в Україні провели вперше. Опікові хірурги скористалися досвідом розвинених країн. До цього в Першому медичному об’єднанні Львова хірургів готували кілька років. Їм був доступний Банк шкіри, створений на базі одного із найбільших центрів на заході України.

Хірурги зняли з дитини верхні уражені фрагменти тканини і закрили рани донорською шкірою. Вона не здатна прижитися і може перебувати на тілі до кількох тижнів. Мета такої пересадки — захистити обпечені ділянки та створити максимально природні, необхідні умови для якнайшвидшого загоєння ран. Уже за кілька тижнів після цього дитині закрили рани її власною шкірою.

Лікарі заявили про дуже високу ефективність операції та виступили за створення більшої кількості Банків шкіри, особливо на тлі війни.

«Багатьох поранених доправляють саме до Львова. Застосування донорської шкіри дає змогу закрити глибокі дефекти, найкращим чином підготувати рани до подальших операцій та значно пришвидшити процес одужання», — йдеться у повідомленні.

«Донорська шкіра має низку переваг порівняно із синтетичними замінниками і сприяє підготовці рани до закриття власною шкірою. У США, наприклад, застосовують донорську шкіру для лікування вже близько 40 років з 1984-го. Але, на жаль, раніше ця технологія не була доступною в Україні», – зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров‘я України.

 

Читайте також

Total
0
Share