«Ми відродимося з ґрунту, наскрізь напоєного кров’ю наших предків»: 150 років Миколі Міхновському

Микола Іванович Міхновський народився 31 березня 1873 року. Сучасники називали його «апостолом української державності». 

Це український політичний та громадський діяч, успішний адвокат, талановитий публіцист і перший ідеолог самостійництва. Він також здобув слави як військовик та організатор українських збройних сил. 

Життя Міхновського пов’язане з нашим містом: тут він відбувся як адвокат. У Харкові цей вправний юрист зайнявся адвокатською практикою, відкрив власну контору та здобув популярність: завдяки його захисту були виправдані та звільнені українські патріоти. Міхновський завоював великий авторитет серед української громадськості. 

У Харкові ж у січні 1900 року Микола Міхновський взяв участь у заснуванні Революційної української партії (РУП). Свої ідеї політик узагальнив у брошурі «Самостійна Україна». В основі тексту була покладена промова Міхновського у Полтаві та Харкові під час Шевченківських свят. 

Він висував патріотичне гасло: «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від Карпатів аж по Кавказ». Міхновський передбачав, що «боротьба буде люта й довга, що ворог безпощадний і дужий», і доведеться братися до зброї та проливати кров.

Коли в РУП почали перемагати соціалістичні тенденції, Міхновський заснував Українську народну партію (УНП), яка взяла за мету боротьбу за незалежність України. Микола Міхновський став її головним ідеологом та автором програми.

З початком Української революції навесні 1917 року Міхновський спрямував свій пропагандистський досвід та організаторський хист на політичну та військову діяльність. У березні 1917 року партійці Міхновського увійшли до складу Української Центральної Ради. 

Для Міхновського українська національна держава була метою, до якої треба прагнути. Питання державотворення для нього були першочерговими, а далі вже — соціальні та культурні справи. При цьому він ставив акцент на розбудову армії, приділяв велику увагу створенню українського війська. 

На жаль, визвольні змагання українського народу закінчилися поразкою. Третього травня 1924 року Міхновський покінчив життя самогубством. 

Читайте також

Total
0
Share