14 березня 2014 року відбувся легендарний «Бій на Римарській» у Харкові

Цей день увійшов в історію як дата першої перемоги в російсько-українській війні. Саме з Харкова розпочався силовий спротив російському загарбанню країни. Тоді харків’яни відбили атаку російських терористів. У ніч з 14 на 15 березня вони виступили проти російських найманців і місцевих проросійських бойовиків. Ті спробували взяти штурмом із вогнепальною зброєю будівлю організації «Патріот України» на вулиці Римарська. 

У місті було неспокійно. Ще 1 березня 2014 року сепаратистам і росіянам вдалося захопити ХОДА. Центром спротиву став штаб «Правого Сектору Схід» на чолі з Андрієм Білецьким. Однією з бойових груп ворога командував російський терорист Арсен Павлов, «Моторола». Харківський «Оплот» і російські бойовики мали чисельну перевагу та багато вогнепальної зброї. Вони передчували успіх, однак українцям вдалося здобути перемогу в першому бою. При спробі штурму групою Мотороли будівлі «Просвіти», яку захищала група Білецького, з мисливських рушниць було вбито двох бойовиків, ще троє отримали важкі поранення. В українських добровольців був легко поранений один побратим, серйозних поранень не було.

Зі спогаду Андрія Білецького: 

«Це був перший справжній бій у моєму житті, і, як зараз ми розуміємо, перший бій російсько-української війни. Вперше росіяни відкрили вогонь по українцям, і вперше отримали рішучий опір. Для мене велика честь, що саме цей день справедливо назвали Днем добровольця. Нам не потрібні були накази, щоби захищати Україну».


https://nakipelo.ua/14-bereznia-2022-roku-v-kharkovi-rujnuvannia-pam-iatky-arkhitektury/

Читайте також

Total
0
Share