В Україні діє програма Європейського союзу «Креативна Європа»

Українські митці, журналісти та діячі сфери культури та креативних секторів мають змогу отримати гранти від ЄС на загальну суму до 2,44 мільярдів євро.

В Україні діє програма Європейського союзу «Креативна Європа».

«Креативна Європа» — саме така програма Європейського Союзу, котра підтримує культурний та креативний  сектори. Програма спрямована на фінансування проєктів та ініціатив, котрі націлені на зміцнення культурного різноманіття, а також відповідають потребам та викликам відповідних секторів. Важливим нюансом є використання цифрових технологій, екологічність, гнучкість, адаптивність, а також інклюзивність. 

За сприяння «Креативної Європи» перекладено різними мовами 18 українських книг (серед авторів Прохасько, Жадан, Андрухович, Курков, Дереш та інші). Ігрова індустрія також має можливість отримати фінансову допомогу в рамках програми, як, наприклад, компанія-розробник третьої частини польської гри про Відьмака «Відьмак 3: Дике Полювання», Студія «Red Thread Games» (засновники відомого квесту «Longest Journey») розробили пригодницький трилер «Draugen».

Загальний європейський бюджет програми 2021-2027 років складає 2,44 мільярдів євро. Наразі програма працює у 40 країнах.

Україна стала учасницею програми у 2016 році. З того ж часу українські заявники отримували грантову підтримку у понад 20 різних конкурсах. В країні постійно працює Національне бюро програми, яке надає консультації українським заявникам та поширює інформацію про програму. 

Наразі відкрито сім конкурсів у підпрограмах «Культура», «Медіа» та «Міжсекторальна співпраця». Актуальна добірка відкритих конкурсів у програмі ЄС «Креативна Європа»: 

Це один з найбільших конкурсів програми, адже він відкритий для всіх культурних та креативних секторів, з особливим пріоритетом таких напрямків, як культурна спадщина, музика, книжкова справа та книговидавництво, архітектура, мода та дизайн, підтримка культурного туризму. 

Це можливість отримати до 2 мільйонів євро на масштабний культурний проєкт, створений у співпраці щонайменше трьома організаціями з інших країн-учасниць програми. В межах цього конкурсу в минулих роках за участю України вже було реалізовано декілька цікавих проєктів.

Загальний бюджет: 60 076 809 євро. Дедлайн 9 березня 2023 року.

За даним конкурсом грант можуть отримати кінофестивалі, в програмі яких є не менш ніж 50% наднаціональних європейських кінострічок, а діяльність має бути спрямована на розширення аудиторій всіх вікових груп, особливо молоді, разом із імплементацією інноваційних підходів.

Бюджет – 10 мільйонів євро. Кінцевий термін подачі заявки – 9 березня 2023 року. 

Це можливість отримати підтримку для міжнародного проєкту, що знайомить глядачів з європейським кіномистецтвом. Промоція кінострічок з використанням новітніх технологій, запуск освітніх програм про культурну спадщину, створення нових кураторських каталогів, курс кіноосвіти для молоді, воркшоп для лекторів, що викладають на факультетах кіномистецтва або будь-якій інший інноваційний формат.

Загальний бюджет– 6,5 мільйонів євро. Кінцевий термін подачі заявки – 30 березня 2023 року.

Цей конкурс розрахований для ЗМІ, які впроваджують практики, що дозволяють аудиторії орієнтуватись в сучасному медійному середовищі та протистояти маніпуляціям та дезінформації. Вебінари, конференції, аудіовізуальні формати – все для того, аби запровадити критичне мислення та фактчекінг до сприйняття інформації різними групами суспільства, в тому числі і за віком.

Загальний бюджет: 2 мільйони євро. Кінцевий термін подачі заявки – 30 березня 2023 року. 

Цей конкурс заохочуватиме представників з різних культурних та креативних секторів, включаючи аудіовізуальний, розробляти та тестувати інноваційні рішення для ключових завдань, які потенційно матимуть позитивний довгостроковий вплив на різні культурні та креативні сектори. 

Бюджет – біля 5,5 мільйонів євро.

Кінцевий термін подачі заявки – 20 квітня 2023 року. 

Цей конкурс розрахований для ЗМІ і спрямований на підтримку високих стандартів медіа продукції через посилення міжнародної співпраці серед журналістів та медіа фахівців. 

Бюджет – до 5 мільйонів євро. Кінцевий термін подачі заявки – 27 квітня 2023 року. 

Цей конкурс розрахований для важливих для демократії та розвитку громадянського суспільства ЗМІ за посередництвом громадських організацій, активних у медіа секторі. 

Загальний бюджет 5 мільйонів євро. Кінцевий термін подачі заявки – 27 квітня 2023 року.

Culture Moves Europe — нова програма мобільності «Креативної Європи», що пропонує гранти на подорожі митцям, творцям і представникам сектору культури для реалізації міжнародних проєктів. Вона розрахована на артистів, культурних операторів, приймаючих організацій (резиденцій) що відносяться до всіх секторів культури (крім аудіовізуального), та є резидентами країн-учасниць програми «Креативна Європа», і в основному буде зосереджена на допомозі митцям-початківцям.

Бюджет конкурсу «Culture Moves Europe»21 мільйон євро на період до 2025 року. Це дозволить близько 7 000 митцям, творцям і представникам сектору культури зі всієї Європи подорожувати в інші країни для професійного розвитку, міжнародної творчої співпраці, копродукції та представлення своїх творів новій аудиторії.


Як відновити зруйноване чи пошкоджене під час війни житло

Читайте також

Total
0
Share