Стан енергосистеми та відновлення мереж: про що говорив міністр енергетики під час візиту на Харківщину 

20 лютого міністр енергетики приїхав на Харківщину та оглянув стан енергосфери. Після наради з Олегом Синєгубовим та Ігорем Тереховим держслужбовці відповіли на питання журналістів. Ми зібрали ключові тези.

В енергосистемі України немає дефіциту

Така ситуація тримається приблизно півтора тижня, повідомив міністр.

«Ми виробляємо навіть більше електроенергії, ніж споживаємо. Єдині регіони, де є нестача або кінцевий споживач не отримує електроенергію, — ті, де є мережі обмеження, тобто мережі просто фізично не можуть передати цю електроенергію», — сказав Галущенко. 

Найскладніша ситуація в Одеській області. Наразі ключове питання — вирішити проблеми з обмеженнями, які виникають.

«Коли є дефіцит генерації, немає значення, чи можеш ти передати електроенергію: її просто не вистачає. Відповідно, були введені ліміти споживання на кожну область, в рамках яких ОСР (оператор системи розподілу — реж.) розподіляв залежно від регіону. Наразі генерація електроенергії забезпечує споживання на 100%. Тому проблему ми вирішили. Ключовою є атомна енергетика, сьогодні вона виробляє близько 55% всієї електроенергії. Наступне питання — передати електроенергію до споживача. Коли є певні обмеження щодо мереж, ця електроенергія може не дійти», — прокоментував міністр. 

Як відновлюють систему в регіоні

Наразі в області знищено або пошкоджено 18 тисяч об’єктів. Наразі енергетики працюють у двох напрямках. Перший — оперативно усувати наслідки ворожих обстрілів. Зокрема спеціалісти зосереджуються на відновлені електромереж. Критичну інфраструктуру посилюють захисними спорудами. Про це повідомив Олег Синєгубов.

Електрику повернули 115 тисячам абонентів на деокуповних територіях. Утім, без електропостачання залишаються 35 тисяч людей: 11 тисяч жителів тимчасово окупованої частини Харківщини, та 24 тисячі — на деокупованих територіях.

Складна ситуація у Слатиному.

«Там важко йде відновлення через два фактори: наразі ще тривають обстріли та погодні умови наразі обмежують розмінування. По-третє, 80% електромереж там були повністю зруйновані. Ми плануємо повне відновлення приблизно за два місяці (звичайно, будемо враховувати і військову обстановку)», — пояснив голова ХОВА.

Швидке рішення, аби самим виробляти електроенергію

У Харківській області необхідно збільшити генерацію електроенергії на випадок нових ворожих атак на енергосферу. Це дозволить мати власну електроенергію в регіоні, навіть якщо мережі будуть пошкоджені та її не вдасться передати з інших регіонів.

«Внаслідок атак на енергосистему, які тривають вже п’ять місяців, ми побачили, де є важливі ланцюги в енергосистемі, які треба підсилити. Коли відбулися атаки, ми можемо генерувати електроенергію, але не маємо можливості передати в певні регіони, де є дефіцит. Тому  важливо зробити максимальну децентралізацію генерації, аби мати потужність у самому регіоні».

Найшвидше вирішення проблеми — встановити газотурбінну генерацію. 

«Вона не висока, але є маневреною, вона дає потужність відповідну. Ми розглядаємо Харківський регіон як один з пріоритетних, де ця генерація буде встановлюватися. Ми розділяємо рішення, які необхідно реалізувати до наступного опалювального сезону, і це одне з таких», — повідомив Галущенко.

Потужність газотурбінної станцій — від 22 до 50 мегават. 

«Але ключове те, що вона може виконувати декілька важливих функцій. Маючи таку установку в Харкові або в області, вже матимете власну генерацію, яка як мінімум допоможе вирішити питання критичної інфраструктури. Друге питання — коли внаслідок обстрілу відбувається знеструмлення станції та вона не може підтримати електроенергію для власних потреб, якраз ця генерація допомагає заживити енергооб’єкт, аби він сам почав генерувати. Вона (станція — ред.) дуже швидка», — додав міністр.

Читайте також

Total
0
Share