Майже 3,5 метри снігу: на станції «Академік Вернадський» — новий рекорд

Рівень снігового покриву біля української арктичної станції «Академік Вернадський» сягнув трьох метрів 45 сантиметрів. Це майже на пів метра більше за торішній максимум.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр. Зазвичай максимальна висота річних опадів біля станції не перевищувала два метри. Наразі через вітряну погоду деякі замети біля станції сягають шести метрів, а загалом на острові Галіндез — до десяти.

«Офісну частину “Вернадського” замело з двох боків, утворивши такий собі сніговий перехід: можна і не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни», – розповіла метеорологиня 27-ї української арктичної експедиції Анжеліка Ганчук.

Учені прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме через аномально теплу зиму, під час якої середня температура була трохи нижчою за два градуси морозу.

«Внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів. Це є однією з причин, чому на нашому острові спостерігається снігонакопичення. По суті, так утворюється і зростає льодовиковий щит», – пояснила дослідниця.

https://nakipelo.ua/yak_zigritysya_bez_svitla/

Читайте також

Total
0
Share