Військові трамваї і «україномовні бабусі, що йдуть за водою» — огляд російських маніпуляцій на Харківщині

Окупанти намагаються маніпулювати свідомістю суспільства на тимчасово окупованих територіях Харківщини, класично вдаючись до заперечення існуючих фактів і вигадування фейків на кшталт «розіпʼятого хлопчика». Експерти Infocrime з 15 по 19 серпня проаналізували контент російських пропагандистських пабліків, націлених на Харківську область.

Для того, щоб пояснити удари по цивільним обʼєктам, окупанти «розміщують» в них українських військових. Так, на думку пабліку «Харківські антифашисти», 16 серпня окупанти обстріляли наступні «обʼєкти ЗСУ»: приватні будинки і дорогу в Київському районі.

Схоже виправдання, яке пропагандисти намагались видати за OSINT-розслідування, опублікував і «Харків наш».

В той же день цей канал намагався пояснити обстріли тим, що російські військові влучають тільки по обʼєктах, де знаходяться українські війська. Але складно уявити, що підрозділи ЗСУ ночують в знищених російською ракетою харківських трамваях чи на дитячих майданчиках.

До речі цей телеграм-канал окупантів намагається вести «аналітичну роботу». Але при цьому стару собаку новим трюкам не навчиш — тому вони екстраполюють свій досвід заяв про знищення «всіх систем ППО» чи «всіх українських літаків» на українську армію. При цьому дані «аналітики» спростовуються результатами досліджень і базовими навичками математики.

Станом на 16 серпня український Генштаб повідомив про знищення 1880 російських танків. За даними видання Kyiv Independent, Росія на початку вторгнення мала 3 330 танків, готових до застосування.

З літаками і гелікоптерами — все ще краще. Пропагандистське видання «ТАСС» заявляло, що станом на 2019 рік Росія мала 4163 військові літаки і гелікоптери. У зведенні українського Генштабу за 16 серпня заявляється про збиття 233 ворожих літаків і 196 гелікоптерів, що складає трохи більше десяти відсотків від їх загальної кількості.

Ще один приклад екстраполяції своїх методів — дописи про розстріл українських військових українськими військовими. Практика «заградзагонів» має корені в Радянському союзі, але при цьому розстріли співслуживців для попередження втечі з поля бою зафіксовані і на російсько-українській війні. Так росгвардійці з Чечні використовувались для стримання російських військових, що втікали з позицій під Києвом.

Канал «Купʼянськ за мир» вчергове намагається експлаутувати тему мобілізації в Україні. На цей раз заявивши що «кадрові військові сидять у дворі житлового будинку і тягнуть вмирати за Зеленського місцевих жителів». В якості «підтвердження» пропагандисти використовують світлину чотирьох військових, що сидять біля підʼїзду житлового будинку. В момент, коли було знята фотографія, військові не спілкуються з іншими громадянами.

Цей же канал репостить «Фронтовий щоденник», авторка якого, уродженка Харкова, що переїхала до Росії, розповідає, як бійці «Азову» нібито стріляли по мирним людям, що йдуть за водою, а російські солдати, на противагу, ділились з місцевими їжею.

Про «щедрість» російських солдат вже пишуть легенди — на звільнених територіях Харківщини вони крали пралки, чоловічий та жіночий одяг і навіть спідню білизну. Щодо їжі — то не гребували окупанти навіть кормом для тварин у харківському екопарку.

Проєкт реалізується ГО “Інститут масової інформації” та «Накипіло» і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.

Читайте також

Total
0
Share