День прапора України: як країну вітають її захисники та волонтери

Щороку 23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора. Свято встановлене згідно з указом президента від 23 серпня 2004 року. У 2009 році засновано щорічну церемонію підняття прапора у всій Україні. 

Перше офіційне визнання синьо-жовтого стяга як прапора Української Народної Республіки відбулося 22 березня 1918 року.

Донині точаться дискусії, який прапор правильний: сучасний варіант із синім згори та жовтим знизу, чи навпаки — із жовтим зверху. Але точно відомо, що блакить символізує чисте небо, а жовтий колір — родючі пшеничні поля.

Вранці 23 серпня під час церемонії підняття прапора хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які віддали життя, аби жовто-синій стяг і надалі майорів в українському небі.

«Він багато пройшов, багато бачив, багато де побував. Його вносили в парламент у день проголошення Незалежності України. Він літав у космос разом із Леонідом Каденюком, він був на Північному полюсі разом із нашими полярниками. Він підкорював Еверест, був зіркою на сценах у Стамбулі, Стокгольмі, Турині, огортаючи українських переможців на “Євробаченні. Був вищим за прапори інших країн і переможно здіймався в Атланті, Сіднеї, Пекіні, Лондоні та багатьох інших містах світу на Олімпійських іграх», — зазначив президент України Володимир Зеленський.

 

Також він пригадав події у Монреалі 1976 року, коли під час півфінального матчу між збірними срср та НДР з футболу на поле вибіг представник української діаспори в Канаді Данило Мигаль у вишиванці та станцював гопака з синьо-жовтим прапором. Він завжди мріяв передати цей прапор в Україну. Сьогодні це сталося, і легендарний прапор підняли на відкритті чемпіонату України з футболу.

https://www.youtube.com/watch?v=vZEOqtlOh1A

«Наш прапор був на броні та біля серця наших героїв, коли вони звільняли Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь і десятки інших українських міст у 2014 році. Коли вони звільняли Київщину, Чернігівщину, Сумщину та інші окуповані наші землі у 2022-му. Він був свідком народження світового шедевру та наживо чув, куди має йти “русский военный корабль”. Зараз — кожен на своєму місці: наш прапор повернувся на острів Зміїний, а крейсер “Москва” пішов заданим курсом. Синьо-жовтий знов замайорить там, де він має бути. В усіх тимчасово окупованих містах, селах України. В окупованих тимчасово — замайорить назавжди. Там, де не може бути прапору тих, хто програє. Тих, хто не знає, що таке свобода. Він буде на Азовському проспекті у Бердянську та на Зеленій Алеї у Скадовську. Над АЕС в Енергодарі та над Каховській ГЕС. На Аджигольському маяку та на Савур-Могилі. На берегах Сіверського Донця, Кальміуса, біля Олешківських пісків — там не може бути прапору тих, хто вперше чує ці наші українські назви. Там буде синьо-жовтий. І в Криму: український і кримськотатарський прапори. Він буде в Лутугіно, Лисичанську, Міловому, Сєвєродонецьку», — сказав президент України.


Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний пообіцяв, що синьо-жовтий майорітиме над усією Україною. Не бачимо підстав йому не вірити.

 

Генштаб щодня має для нас радісні новини у вигляді кількості окупантів, що перетворилися на автівки для своїх родин. Сьогодні військові нагадали, що міцно стоять на захисті незалежності нашої країни:

«23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будинком парламенту. Державний Прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Збройні Сили України завжди стоять на захисті незалежності України та символів її Суверенітету: Державного Прапору, Гімну, Герба України та Конституції й народу України», — зазначається в дописі Генштабу.

 

Надзвичайна і повноважна посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запостила фото з нашим прапором і зазначила, що тримає його з гордістю.

Також зі святом українців привітав харківський гурт «ТНМК». Музиканти запостили світлину, де в них на футболках написано: «А що буде далі — залежить від тебе».

Харківський журналіст, підприємець та волонтер Павло Федосенко опублікував селфі біля флагштоку та зазначив, що «Харків та його люди вибороли ці кольори».


Харківський письменник та поет Сергій Жадан, автор фрази, яку дуже полюбила наша редакція: «Завтра ми прокинемось ще на один день ближче до нашої перемоги», сьогодні відзначає День народження. Він запостив відео, записане два роки тому на даху університету імені Ярослава Мудрого. За спиною поета майорить синьо-жовтий, а він читає вірш «Доки тебе стереже твоя спрага»:

«…Країна болить, як перебита лапа

Щеняти, що виривається з нічної облоги.

Виривайся, виривайся з ночі й туману,

Вигризай зневіру та безнадію.

Я потім лікуватиму твою рану,

Наскільки встигну, наскільки зумію. 

Я потім зрозумію, потім побачу,

Коли слідом за тобою вирвусь,

Всю цю твою безпритульність псячу,

Всю цю твою дитячу вірність».

 

 

Читайте також

Total
0
Share