У педагогів відняти, а голові сільради додати: зарплатні перестановки в селищі під Харковом

14 липня депутати Безлюдівської селищної ради мали зібратися на першу від початку повномасштабної війни сесію. З-поміж питань, винесених на порядок денний, — підвищення оплати праці та преміювання голови, а також зменшення надбавки педагогам громади. Хоча сесія не відбулася (бо на засідання прийшло менше депутатів, аніж потрібно для кворуму), ці питання ще можуть схвалити.

У чому сутність змін?

Проєкти рішень та порядку денного опубліковані на сайті сільради.

Скриншоти проєкту порядку денного сесії Безлюдівської селищної ради, запланованої на 14 липня

Так, Миколі Кузьмінову пропонується встановити:

  • Посадовий оклад та надбавку за сьомий ранг посадової особи місцевого самоврядування, визначені Постановою Кабміну № 268. Це складає 15 тисяч гривень окладу (якщо в громаді мешкає 15–70 тисяч людей; за даними 2020 року в Безлюдівській громаді проживало майже 24 тисячі) та 600 гривень надбавки (згідно з додатком 57 до Постанови).
  • Надбавку за вислугу років — 15% від суми окладу та надбавки за ранг (2 340 гривень).
  • Надбавку за високі досягнення — 50% від суми окладу з урахуванням обох попередніх надбавок (8 970 гривень).

Таким чином, якщо рішення приймуть, зарплата сільського голови складе 26 910 гривень. Однак це неостаточна сума, якою пропонується відзначити Кузьмінова. У проєкті рішення аж декілька премій. Найбільш зухвалі — необмежена щомісячна винагорода, а також грошові «презенти» (до 15 тисяч гривень) до професійних, державних свят та ювілейних дат. Скільки таких дат — не уточнюється.

Скриншот проєкту рішення «Про умови оплати праці Безлюдівського селищного голови»

Додатково Кузьмінов може отримати премію за червень у розмірі місячної зарплати.

Скриншот проєкту рішення «Про преміювання Безлюдівського селищного голови»

Разом із тим, працівникам дитячих садків та ліцеїв громади пропонується знизити надбавку за престижність праці з 30% до 5%.

Що цікаво, проєкти рішень підготував перший заступник безлюдівського голови Юрій Світличний — один із лідерів за найвищою зарплатою в сільраді. Наприклад, у квітні він заробив приблизно 92,5 тисячі гривень (найбільше за всіх заступників та селищного голови), а у травні — майже 53 тисячі. Такі дані наводить сільрада у відповіді на запит депутатки Ірини Чуб.

 

[metaslider id=”205357″]

 

 

«Нас обурює те, що на сесії пропонувалося зняти всі надбавки з вчителів. При цьому з першого дня війни преміюють всіх заступників голови. На цій сесії повинні були преміювати і голову, ще й за високі досягнення в роботі. Але в нас провалена організація гуманітарної допомоги. На моєму окрузі рік немає питної води: зіпсувалася водонапірна вежа. До (повномасштабної — ред.) війни йшли перемовини про під’єднання нас до “Харківводоканалу”, зараз це зупинилося», — коментує Ірина Чуб.

«Застигле королівство»

13 липня бюджетна комісія сільради мала розглянути ці пропозиції, та засідання не відбулося: четверо з п‘яти членів комісії не прийшли. 

«Усі питання будуть вирішуватися вже на сесії, тобто їх буде розглядати не бюджетна комісія, а безпосередньо депутати», — пояснив «Накипіло» депутат, член бюджетної комісії Олександр Калмиков.

Ми звернулися до секретарки Безлюдівської сільради Яни Стасевої, аби вона прокоментувала ситуацію. Чиновниця не відповіла, посилаючись на завантаженість. Голови Безлюдівки Миколи Кузьмінова в той день у сільраді не було 

Сесія 14 липня також не відбулася: не було кворуму. Коли вона тепер буде та чи збереться перед нею бюджетна комісія, наразі невідомо. 

Звідки кошти на премії?

Це поки не зрозуміло. За даними сільради, цьогоріч видатки місцевого бюджету перевищують дохід приблизно на 50 мільйонів. Звідки братимуться кошти на підвищення зарплати голові, у відповіді на наш інформаційний запит не вказали.

Також у сільраді зазначили, що в проєкті порядку денного ХХ сесії сільради немає питання щодо підвищення оплати праці та преміювання Кузьмінова. Нам не вдалося уточнити, чи виключили ці питання з порядку денного або відповідь стосується точності формулювань: секретарка сільради не прокоментувала телефоном, заявивши, що наразі перебуває у відпустці. У приймальні попросили передзвонити, а потім не брали слухавку. 

Як чиновники нараховують собі зарплати

Питання до заробітків чиновників Безлюдівської сільради виникали й раніше. Так, у серпні 2021 року Мережа антикорупційних центрів публікувала інформацію про виплати працівникам сільради за червень. За розміром виплат Кузьмінов опинився на третьому місці — 58 337 гривень (більше було у старости Хорошівського округу Анатолія Топчія — 102 180 гривень та завідувачки управління персоналом Олени Ткачук — 64 239 гривень). Водночас найменше грошей отримали прибиральники та підсобний робітник — 3 163 та 3 000 гривень відповідно.

 

А в листопаді 2021-го зарплата Безлюдівського голови піднялася до 200 тисяч завдяки виписаним преміям. 

Читайте також

Total
0
Share