Український стяг замайорів на найвищій гірській вершині Північної Америки

Харківський альпініст Євген Старосельський зійшов на найвищу точку Північної Америки — Деналі та підняв прапор України на честь бійців Національної гвардії та Збройних Сил України.

Деналі заввишки — 6 190 метрів, двоголова гора, розташована в Аляскинському хребті, у центрі національного парку Деналі. Найпівнічніший і найсуворіший шеститисячник планети, розташований біля Північного полярного кола. Звичайне сходження займає приблизно три тижні, два з них — напружена робота в зоні льодовиків, в умовах близьких до екстремальних. Усі вантажі, зокрема й утилізовані відходи, необхідно переносити самостійно, або везти на санчатах.

 

«Від останнього табору на висоті 5300 м підйом на вершину зайняв 8,5 години, вгору з моменту прильоту на льодовик до вершини — 8 днів. А спуск взагалі виявився швидкісним: з висоти 5300 м до табору на 2200 м “утекли” за 21 годину, подолавши відстань у 13 миль з рюкзаком 35 кг за плечима, дорогою організовували страховку»,  — розповів Євген.

Провести підйом та спуск протягом такого короткого часу виявилося можливим в умовах полярного дня (тут не темніє), а також завдяки професіоналізму та впертому українському характеру.

 

«Мріям судилося збуватися! Сильні духом завжди перемагають! І Україна обов’язково переможе!», – передав з вершини Євген Старосельський.

Кілька років тому альпініст підкорив Еверест. 

Старосельський закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут і факультет фізвиховання Харківського педагогічного інституту. Він є майстром спорту з альпінізму. З дружиною та сином він вже багато років живе на Кіпрі та в Голландії. При цьому з перших днів війни сім’я Старосельських та їхні друзі активно долучилися до допомоги українським захисникам.

Євген розповів, що сходження на Деналі – не просто давня мрія, а й можливість подякувати захисникам Харкова та України за їхню мужність, силу та відвагу.

Читайте також

Total
0
Share