Діти війни. Злочини рф проти маленьких українців

Першого червня відзначається Міжнародний день захисту дітей. Цей день є болючим відлунням Другої світової. Його започаткували у 1949 році, щоби привернути увагу світової спільноти до дітей, які внаслідок нещадної війни залишилися без батьків і домівок. В Україні цей день святкується з 1998 року. 

Російські окупанти неодноразово демонстрували байдужість до конвенцій ООН, законів ведення війни та виявляли жорстокість до мирних жителів України. Щодня в Україні гине двоє дітей та четверо отримують поранення. Це відбувається переважно внаслідок використання росіянами вибухової зброї у населених пунктах. 


Маріуполь

16 березня 2022 року — дата, яку українці не забудуть ніколи. Цього дня рашисти цілеспрямовано скинули з літака надпотужну авіабомбу на Драматичний театр, де ховалися сотні мирних людей. Зруйнувалася його центральна частина, а уламками завалило вхід у бомбосховище будівлі.

Драмтеатр був місцем збору біженців. Окупанти не могли цього не знати, адже це було офіційно визначене місце. На відео, оприлюдненому 10 березня на ютуб-каналі AZOV media видно, що у приміщеннях театру містилася велика кількість людей, які втратили своє житло в Маріуполі. У театрі знайшли прихисток приблизно тисяча людей.

Супутникові знімки театру від 14 березня 2022-го показують слово «Діти» російською мовою у двох місцях за межами театру. Його написали, намагаючись ідентифікувати театр для сил вторгнення як цивільне укриття, де знаходяться діти, а не військові. Представники Маріупольської міської ради заявили, що театр був найбільшим поодиноким бомбосховищем у місті, і на момент нападу там були лише жінки та діти.

Офіційна кількість загиблих від авіаудару невідома. 20 травня російські військові завершили розбір завалів та вивезення тіл із Драматичного театру. Про це написав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

«Тепер ми ніколи не дізнаємось, скільки насправді було вбито цивільних маріупольців російською бомбою», — зазначив він і додав, що загиблих поховано під безіменними номерами в братській могилі в Мангуші.

За офіційними даними, на території заводу «Азовсталь» майже півтора місяці від російської навали ховалися приблизно тисяча жінок і дітей. Перших 100 цивільних вдалося вивезти з «Азовсталі» 12 квітня. Цьому передував довгий процес переговорів.


Краматорськ

Восьмого квітня по залізничному вокзалу Краматорська росіяни вдарили керованою ракетою «Точка-У». З цього вокзалу щодня проводилася евакуація мирного населення. Того дня на залізничній станції перебували понад 4 000 цивільних: переважно жінки, діти та літні люди. Загинула 61 мирна людина, серед них — семеро дітей, 121 особа зазнала поранень.

Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів СБУ вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією рф. Слідчі СБУ продовжують роботу та поповнюють доказову базу в межах кримінального провадження за статтею «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський віддав закривавлену дитячу іграшку, знайдену на вокзалі, кризовому координатору ООН в Україні, щоби той передав її в Міжнародний суд ООН у Гаазі.

«Ще донедавна ця іграшка належала дитині, а дитина нею безтурботно гралася у своїй домівці. Поряд були рідні й близькі. Тепер ця іграшка — речовий доказ страшного воєнного злочину російських окупантів, скоєного внаслідок ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська», — сказав чиновник. 


Харківщина

Внаслідок нещодавного обстрілу Павлового Поля 26 травня у Харкові загинуло дев’ятеро людей, серед них — п’ятимісячна дитина. 

«Коли почався обстріл, на вулиці гуляла молода сім’я: дружина та чоловік, у якого на руках було п’ятимісячне маля. Чоловік помер одразу, жінку в тяжкому стані госпіталізували. Згодом поліцейські знайшли й тіло дитини. Малюка з рук батька вибуховою хвилею відкинуло вгору на дах під’їзду», — поінформував керівник Нацполіції Ігор Клименко.

Від початку повномасштабного вторгнення десятки харківських дітей переїхали жити в метрополітен. У підземці вони спали просто на підлозі та на сидіннях вагонів, але продовжували вчитися, дивилися вистави від Театру ляльок, слухали концерти. За цей час на одній зі станцій метро в Харкові навіть відкрилася виставка художніх робіт. Їх створили діти та підлітки, які ховаються в підземці від обстрілів та бомбардувань міста.

Протягом двох тижнів юні художники розмірковували на тему сучасних супергероїв, малювали, вирізали й фарбували. Так на станції з’явилися чотири монументальні скульптури: Воїна, Медика, Волонтера та Матері з Дітьми.

30 травня відбулася найбільша евакуація з окупованих територій Харківської області, виїхало 1 500 людей. Рятували передусім жінок, дітей та людей похилого віку. Деяких із них уже чекали родичі чи знайомі, інших — направили в санаторії. На кадрах із врятованими людьми — багато дітей.


За даними ювенальних прокурорів, понад 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. 

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 153, у Київській — 116, у Харківській — 111. Цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Першого червня очільник Харківської ОВА повідомляв про загибель 12-річного хлопчика в Ізюмському районі Харківщини. Цивільна інфраструктура, від якої залежать діти, і надалі зазнає пошкоджень чи руйнувань. 

Майже 100 днів війни росії проти України призвели до руйнівних наслідків для дітей у таких масштабах та темпах, яких не було від часів Другої світової війни. Три мільйони дітей в Україні та понад 2,2 мільйона дітей у країнах, які приймають біженців, зараз потребують гуманітарної допомоги. Загалом майже двоє з трьох дітей були переміщені в результаті бойових дій.

 

Читайте також

Total
0
Share