Мінсоцполітики запустили комплексну послугу для внутрішньо переміщених осіб

Люди, які були вимушені покинути свій дім у зв’язку зі збройною агресією рф та переїхали в межах України — можуть оформити статус ВПО у «Дії» та отримати виплату від держави, для себе і своїх дітей. Про це повідомив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України.

Розмір виплат складає 2 000 грн щомісяця дорослому та 3 000 грн на кожну його дитину.

Гроші можна отримати на картку єПідтримка та витратити на будь-що. Можна також зняти готівку. У Мінсоцполітики зазначили: послуга в застосунку Дія стосується тільки тих людей, які зараз перебувають в Україні та тих, хто досі не мав статусу ВПО.

Трохи згодом зʼявиться можливість для всіх переселенців скористатися послугою. Для того, щоб подати заявку, треба оновити застосунок «Дія».

Міністерство соціальної політики здійснює облік внутрішньо переміщених осіб, вносить їхні дані до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб. Про поставлення на облік переселенця видається довідка. 

 Довідка надає право на отримання грошової допомоги, а також:

— продовження здобуття певного освітнього рівня (дошкільна, шкільна, середньо-спеціальна, вища) на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету або інших джерел фінансування.

— отримання соціальні стипендії студентам. Соціальна стипендія призначається починаючи з місяця звернення за її наданням і виплачується щомісяця.

—  безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру.

 Довідка необхідна для:

—  отримання соціальних та адміністративних послуг за місцем перебування зокрема соціальні виплати, пенсії, забезпечення ліками тощо.

—  проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

—  отримання гуманітарної та благодійної допомоги.

 

Поставлення на облік і отримання Довідки є правом, а не обов’язком внутрішньо переміщеної особи.

Для її отримання необхідно звернутися до управління/відділу соціального захисту населення або до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг за місцем вашого фактичного перебування з документом, що посвідчує особу та заявою про взяття на облік.

Також можна зареєструватись як ВПО у застосунку «Дія».

Читайте також

Total
0
Share