Спорткомплекс, дороги та лікарня на сонячних батареях: як змінюється Циркунівська ОТГ

Циркунівська громада  —  далеко не найбільша в Харківській області. В ній живе приблизно десять тисяч людей.

Голова ОТГ Микола Сікаленко розповідає, що в будь-якої громади є три основні проблеми: дороги, освітлення та вивіз сміття. Коли дві сільради об‘єдналися в громаду, почати вирішили з доріг. За перші дев´ять місяців, витративши 5,6 мільйона з місцевого бюджету, відремонтували шість доріг і заасфальтували ще чотири. Між Руськими та Черкаськими Тишками у 2021 році почали будувати шлях, який об`єднає два села.

«Там, де немає дороги, немає розвитку. Ми зараз багато уваги приділяємо шляхам у Руських і Черкаських Тишках, щоби там почався рух, щоби туди зайшов бізнес»,  —  говорить Микола Сікаленко.

Далі зайнялися освітленням. У селах встановили світлодіодні ліхтарі та світильники, які дозволили на 10–15% заощаджувати електроенергію.

Громада почала ремонтувати місцеві дитсадки та школи. В Руських Тишках колишню турбазу переоблаштовують на великий дитячий садок, який зможе прийняти до сотні місцевих малюків.

Велика реконструкція відбувається й у Русько-Тишківському ліцеї. Тут ремонтують столову та обладнують спортзал, розміщений в ангарі неподалік. У спортзалі громада замінила підлогу та систему опалення.

«У цьому спортзалі було то холодно, то прогнивала підлога. Зараз усе це замінили, плануємо ще поміняти вікна та освітлення, тож невдовзі дітвора наша отримає новий і сучасний спортзал»,  —  радіє Сікаленко.

До речі, в Циркунівській громаді  —  один із найвищих рівнів вакцинації від коронавірусу в Харківській області: понад 70 %. Вакцинують тут і в лікарнях, і в амбулаторіях, а за щепленнями люди вишукуються в черги. Медицину також змінила децентралізація: наприклад, у лікарні в Руських Тишках на покрівлі встановили сонячні панелі. Влітку вони дають достатньо електроенергії, щоби не використовувати електромережі та економити гроші.

Ще громада добилася передачі на свій баланс будівлі, в якій розмістять Центр надання адміністративних послуг. Він обслуговуватиме не лише жителів цієї громади, але й сусідньої Липецької. Також у планах  —  переобладнання та реконструкція стадіону в Циркунах.

«Проєкт стадіону пройшов Офіс Президента, це вже фінальний етап. Він включений до програми «Велике будівництво», і громада отримає 40 мільйонів асигнувань від держави. Зробимо великий сучасний спорткомплекс, в якому тренуватиметься наша молодь»,  —  підсумовує Микола.

Даний матеріал створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID)

Читайте також

Total
0
Share