Парламент назвав Революцію Гідності одним із ключових моментів державотворення

Напередодні роковин початку розстрілів на Майдані незалежності Верховна Рада ухвалила постанову стосовно подій 2013—2014 років.

Постанову підтримали 295 народних депутатів.

Про що йдеться в тексті?

  • Революція Гідності — один з ключових моментів українського державотворення та виразник національної ідеї свободи.

  • Розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, має бути завершене та проведене ефективно. Винуватці мають постати перед судом та в ході справедливого та неупередженого процесу притягнуті до відповідальності. Подальше зволікання в цьому питанні неприпустиме.

  • Герої Небесної Сотні — українці та іноземці, віддали життя під час Революції Гідності, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пам’ять про їхній героїчний чин є частиною історії національного державотворення.

  • Акти приниження людської гідності, які відбувалися в Києві, а також в інших містах, селищах та селах, не мають повторитися.

  • Події Революції Гідності, анексія Криму, а також збройна агресія Російської Федерації та окупація нею окремих районів Донецької та Луганської областей сталися не в останню чергу внаслідок політики Віктора Януковича та сформованого ним злочинного режиму, який підтримувався РФ і діяв всупереч національним інтересам України.

  • Діяльність окремих працівників підрозділів «Беркут», міліціонерів, військовослужбовців внутрішніх військ, судових виконавців, прокурорів, суддів та інших посадових і службових осіб під час Революції Гідності засуджується як така, що завдала непоправної шкоди державі та суспільству.

  • Безпека учасників мирних зібрань усіх видів та форм, як і право висловлювати свою думку, мають бути захищені державою.

  • Держава або окремі посадові особи не можуть свавільно обмежувати свободу зібрань. Випадки, коли свобода зібрань може бути обмежена, передбачені Конституцією України та не можуть тлумачитись розширювально.

https://nakipelo.ua/uk/nebesnaya-sotnya-istoriya-besstrashiya-3/

Читайте також

Total
0
Share